top of page
עברית | ENG

// הרצגות

משחקי הטקסט

משחקי הטקסט הוא מופע אינטראקטיבי העוסק במעבר של טקסט דוקומנטרי לבמה. המופע בנוי מתמה מרכזית המאגדת טקסטים דוקומנטריים ואינה נשענת על עלילה. הוא משלב טקסטים נבחרים שקהל הצופים (תלמידים, סטודנטים, קבוצות) שולח אלינו לפני כל מופע וקטעי תיאטרון שמקורם בטקסטים דוקומנטריים מתוך הצגות אנסמבל פספורט (יומנים של לאה גולדברג, מכתבים בין גרשום שולם לוולטר בנימין, עדויות של פליט מלחמת העולם השנייה או נאומים של נשיאי ארצות הברית, וכ"ו).

משחקי הטקסט הוא אירוע אינטרדיסציפלינרי ואינטראקטיבי. במהלכו, טקסטים נבחרים של הקהל יעלו לראשונה, יחשפו ויבוצעו על ידי שחקני האנסמבל בבימויה של יעל קרמסקי. אלה טקסטים מתוך כתבים אישיים, יומנים, מכתבים, פתקים, קטעי ארכיון ביתיים וכ"ו. הטקסטים נבחרים על פי התאמתם לתצוגות בחללי המוזיאון. כלומר, הקהל אינו בתפקיד הצופה בלבד, אלא הוא משפיע על תוכן ההצגה ועל המבנה שלה.

היצירה הדוקומנטרית היא הנצחתם של רגעי חיים שעבור הקורא החיצוני עשויים להיראות שוליים. לא תמיד אנחנו ערים לדרמה שקיימת בטקסט הדוקומנטרי. כשהטקסט עובר לבמה, השחקן מאיר אותו באופן שקריאה לעולם לא תספק. זו חוויה יוצאת דופן שחושפת את הטקסט הדוקומנטרי המוצפן. באמצעות השחקנים, הדמויות שכתבו את הטקסט הופכות להיות בשר ודם ומילותיהן מקבלות משמעות חדשה וזוכות לתהודה. בדרך זו הופך הטקסט הדוקומנטרי לפומבי.

 

זהו מסע של טקסטים בין תצוגות המוזיאון המשלב את התכנים הספציפיים בתערוכות השונות, ביחס לטקסטים האישיים של קבוצת הצופים במופע ובביצוע של שחקנים מקצועיים.

השימוש בחלל כמנגנון שמפעיל את השחקן ואת הקהל בו זמנית מתגבש לדרמה שנוצרת בין החלל הארכיטקטוני, בו יש תוכן ויזואלי ספציפי וסיטואציה דרמטית שמקורה בטקסט הכתוב. המושג "במה" מתפרק. הקהל אינו בתפקיד הצופה בלבד. הקהל משפיע על תוכן ההצגה ועל המבנה שלה.

החוויה המצטברת מהמופע היא מתיחת גבולות של כל רכיבי המדיום ובו זמנית, זוהי חוויה אישית ומרגשת לכל הלוקחים בה חלק.

מתוך מופע משחקי הטקסט במוזיאון חיפה:

תגובות נבחרות של קהל על משחקי הטקסט:

"תלמידי התאטרון שלנו זכו לפגוש את שחקני "אנסמבל פספורט" בהנחיית הבמאית יעל קרמסקי. החשיפה הייחודית לכוחו של טקסט דוקומנטרי והשיח הבלתי אמצעי עם השחקנים, הולידו דיון פורה שעורר בתלמידים שאלות רבות והוביל להשתתפות פעילה ויצירתית. היה משכיל ומעשיר ונשארנו עם טעם של עוד.״

 ענת בן ארי,
רכזת מגמת תיאטרון, תיכון "רבין", קרית גת

״דמיינו לעצמכן שחקנית מבצעת את הטקסט הזה שלי, נותנת לו פרשנות אישית, אבל באופן מפתיע, מדויקת לכוונתי וצמודה להוראות  הבימוי שאני נותנת. 

אני לא זוכרת את עצמי נמצאת בסיטואציה כזו מעולם, כשהטקסט עומד בפני עצמו עם, אבל גם לגמרי בלי, זיקה אלי. פתאום אנחנו

שלושה: אני - הטקסט - והפרשנות.״

 מיכל הדר-קידר,

משוררת

"לראות את עצמנו מבחוץ דרך השחקנים גרם לנו לראות בתוכנו מקומות חבויים שלא היינו מודעים להם קודם. זאת היתה חוויה מרגשת ומאירת עיניים. יצאנו בתחושה שאנחנו עושים משהו גדול ושהאישיות שלנו מורכבת משחשבנו. השחקנים, מקצועיים, רגישים ואנושיים. היה פשוט מיוחד וכיף!"

יעל, רכזת "הגל שלי",

עיריית תל אביב

"... עד שהגעתי הביתה הבנתי שהייתי רוצה לשמוע את השיר מפיך [השחקנית דינה בליי] עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם ובכל פעם הייתי מתקרבת אלייך עוד ועוד ועוד עד שהייתי מתאחדת איתך. כמו בוידאו שהיה מעבר לגבכן בקטע האחרון שביצעתם. וגם מצא חן בעיני המרחב שבחרתן לשיר. נקי, עם חלק של שעון למעלה, שעון שבור או שקוע מתמוסס לתוך הקיר... גם היה בחלל הזה משהו תמים. היה שם תשליל של בנות אוחזות ידיים!"

רונית לוי וייס,

משוררת

bottom of page